Кадър tvevropa.comОгромен е интересът на обществото към промените, които в момента

...
Кадър tvevropa.comОгромен е интересът на обществото към промените, които в момента
Коментари Харесай

МРРБ: Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи

Кадър tvevropa.com

Огромен е ползата на обществото към измененията, които сега създаваме за възстановяване на ръководството на етажната благосъстоятелност. Те би трябвало да доведат до по-качествена поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на надзор за лицата, предоставящи услугите на професионално ръководство на етажната благосъстоятелност. Това сподели Гергана Благиева – шеф на дирекция „ Жилищна политика ” в Министерството на районното развиване и благоустройството в рубриката „ Чети етикета ” на бТВ.

„ В момента е отворена необятна полемика за промени в Закона за етажната благосъстоятелност – към момента не са подготвени текстовете, които да бъдат подложени на публично разискване. До 15 април събираме оферти, които ще бъдат обсъждани за включване към новите текстове на закона “, разяснява Благиева. Активността на жителите е доста огромна, всеки ден се получават по 10-15 оферти по тематиката.

Голяма част от тях са свързани със наказания за неизрядните притежатели и регистрацията на етажната благосъстоятелност в общинските администрации. Редица оферти са направени в поддръжка на концепцията таксите за ръководство и поддръжка, които са дължими и неплатени към етажната благосъстоятелност, да се подават към общината, която да ги събира в следствие дружно с локалните налози и такси. Всички получени оферти ще бъдат подложени на деликатна полемика.

В момента притежателите на парцели имат повече права в сравнение с отговорности и е доста мъчно налагането на глоба към притежател, който не извършва решенията на общото заседание в етажната благосъстоятелност и който не заплаща дължимите такси за ръководство и поддръжка на общите елементи в постройката и гласуваните такси за Фонд „ Ремонт и възобновяване “. Затова се предлага завишаване на отговорностите на притежателите и увеличение правата на общото заседание за наказания към неизрядните притежатели.

Ефектът, който търсим, е осъществяването и контролът за осъществяване на разпоредбите за ръководство и поддръжка на общите елементи в постройката да се увеличи, както и да се увеличи ангажираността към собствеността. Освен към жилището, би трябвало да се поставя нужната грижа и към общите елементи, които са дял от всяко жилището. Има оферти да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, само че това не е положително решение, изясни Благиева.

По тази логичност, живеещите на първия етаж би трябвало да бъдат изключени от поддръжката на покрива, само че той е обща част и средствата за него се дължат от всички живущи. Затова ще търсим механизъм за по-справедливо систематизиране на таксите според от етажа и каузи в общата благосъстоятелност, сподели тя. В период до 15 април 2019 година на е-поща: [email protected] могат да бъдат подавани оферти, експертни отзиви и мнения за промени в наредбите на закона. Те ще бъдат прегледани и разисквани при подготовката на промени в закона. Направените оферти могат да се видят в основания за задачата указател тук: https://www.mrrb.bg/bg/jilistna-politika/etajna-sobstvenost/promeni-v-zues-2019-g/registur-na-postupilite-predlojeniya/
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР